Terugblik B1 seizoen 2016-2017
14 juni 2017

Terugblik B1 seizoen 2016/2017

We zouden starten in de 1ste klasse. De indeling was ook al bekend. Doch doordat SC Dalen zich alsnog terugtrok konden wij deze plaats innemen. Maar de meeste spelers hadden hier wel een hard hoofd in. De selectie was nog niet bekend. Dus onduidelijk. “Dat wordt lekker dan, veel verliezen en degradatievoetbal.”

Tijdens de bekerwedstrijden, welke werden gebruikt als oefenwedstrijden, zag je al de potentie die dit elftal heeft als eenheid. Als Molle die penalty erin had geschoten konden we gewoon door in de beker. En dan met Achilles 1894 B1 als derde divisie team in onze poule. Kortom, zo slecht zijn we dus niet. Maar dat besef hadden we op dat moment niet.

Uit bij WVF meteen 6-0 aan de broek. Lekker dan. Maar achteraf niet zo slecht tegen de kampioen. Vooral de eerste helft hebben we ze geholpen, 2-0. Eigen kopbal Bart Jen en een fijne terugspeelbal van Frank Kieft. Met een applaudisserende scheidsrechter. Leerpunt van het gehele jaar; eten en drinken is belangrijk gelet op ons tijdstip van spelen. P.S. Walter vloog daar door woonwijken om onze ballen terug te vinden. Men spreekt nu nog steeds schande van de hoge snelheden die daar werden bereikt.

Gelukkig werden de twee volgende wedstrijden tegen Emmeloord en Achilles eenvoudig gewonnen. Dit gaf de burger moed. Psychologisch van belang. Dit bracht het geloof in ons eigen kunnen met zich mee. Wat resulteerde in een felle strijd tegen JVZ. 1-0 voor. Terecht. Met vlieg en kunstwerk, behulp van de scheidsrechter die strooide met gele en rode kaarten kregen we in de laatste minuut onterecht (schwalde) een penalty tegen. Nipt verlies en niet van de mat gespeeld. JZV is wel een graadmeter. Deze ploeg speelt altijd mee in de bovenste regionen. Met dit in het achterhoofd en onze speelstijl zag je het team groeien en zelfvertrouwen krijgen.

Thuis op veld twee straalden alle jongens onoverwinnelijkheid uit. MSC een zakelijke en degelijke overwinning. MSC kwam er niet door. Enro in de spits. MSC voelde dat er niets te halen viel. Heerenveense Boys, na 60 minuten voetballen kunnen we nog steeds gas blijven geven en spelen we conditioneel stuk. De trainingen, hoge opkomst, en het herhalen van onze speelstijl begint zijn vruchten af te werpen. Van 1-3 achter naar 3-3. Zelfs Genemuiden mag de handen dichtknijpen met een gelijkspel 1-1. Een laat tegendoelpunt. Genemuiden beloofde ons thuis met meer dan 6-0 op te rollen (humor?). Mentaal zijn we sterk. In het veld iedereen voor elkaar en we zijn een ontzettend irritante rotploeg om tegen te spelen.

Tussendoor een slippertje tegen KZC uit. Was onze dag niet. Een oud verlaten sportpark. In een troosteloze saaie kille omgeving lukt niets. Een complete off day. Alcides daarentegen was voetballend verder. Maar 2-0 verlies is geen dikke nederlaag. Onze B1 eenheid was een maatje te groot voor Germanicus en Wolvega. Eenvoudige overwinningen. En dan sta je gewoon vijfde in de hoofdklasse. En draai je een super eerste seizoenshelft. Boven verwachting.

Tussendoor kwamen Sint en Piet nog in de kleedkamer voor een persoonlijke noot. We zijn een gehele dag naar de gevangenis in Zwolle geweest. Iets later dan gepland want Cassie lag nog in bed. Super leerzaam en indrukwekkend. “Maak die keuze”. Hongerklop Dennis Dumoulin op de mountainbike zijn we ook nog tegen gekomen op de hei in Havelte.

De tweede seizoenshelft begon niet goed tegen Emmeloord. 1-1. Maar hier kwam wel weer de teamspirit naar boven. Vooral toen er een opstootje ontstond. Hier kwam B1 als winnaar uit de bus!!

Achilles uit werd een dubbelteller 10-1 winst. WVF thuis enkele foutjes werden direct afgestraft door hun topspits 0-4. JVZ wederom een streekderby. Gelijkwaardig en gelijk opgaande wedstrijd maar 0-1 verlies. Genemuiden uit, de mooiste pot van het seizoen. In een super ambiance. Op het hoofdveld gewoon 4-3 winnen met weergaloze doelpunten. Julian in topvorm. De kampioensdroom van Genemuiden letterlijk en figuurlijk kapot gespeeld. Ze zijn nu nog flauw van onze manier van spelen.

KZC thuis snel 2-0 voor. Kat in een bakkie. Maar de wedstrijd kantelt. Door toch op winst aanvallend te gaan spelen krijgen wij een keer de deksel op de neus. 2-3. Dit wordt rechtgezet tegen Heerenveense Boys. 2-1 achter in de eerste helft. Tweede helft wordt de tegenstander van het kastje naar de muur gestuurd. Met goed voetbal een 2-5 overwinning behaald. We gaan vol voor de derde periodetitel.

MSC uit is een onfortuinlijke dag voor Tim. Weer zie je in de tweede helft dat ze onze inzet en energie niet kunnen bijhouden. Veel blessures bij MSC en een kan zelfs niet verder. We spelen het niet goed uit tegen 10 man. Het is eenrichtingsverkeer maar het blijft 2-1 voor MSC. Weg kans op de periodetitel. Aan de andere kant hebben we ons veilig gespeeld. We kunnen niet meer degraderen. De motivatie is anders. Tevens dienen we spelers af te staan aan A1. Tegen Germanicus hebben we een mooie middag. Door een rode kaart bij Germanicus in de laatste minuut en een strafschop voor ons wordt het toch nog 3-2. Veel lawaai en tumult van de kant van Germanicus. Alcides en wij spelen plichtmatig het een na laatste duel. Wolvega uit, wat nog alles geeft op rechtstreeks klasse behoud, verloopt rommelig. 3-2 verlies.

Een prettig en sportief verlopen seizoen met een stel ontzettend makkelijke en stuk voor stuk positieve jongens. Ondanks de leeftijd en de daarbij behorende grillen. Iedereen heeft zich ontwikkeld en er is veel bij geleerd gedurende dit seizoen. We hebben met elkaar ontzettend vaak gelachen en lol gehad. Lekker ouwehoeren en zeuren. Tegenstanders ‘afzeiken en in de maling nemen’. Maar op het veld werd er serieus gewerkt met en voor elkaar. De staf en alle ouders kunnen terugblikken op mooie zaterdagmiddagen die jullie als B1 ons hebben geschonken. Waarvoor onze dank. Chapeau. Petje af.

Geschreven en voorgedragen door Roy Zwakenberg.